Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2016 15:16 - Седемте херметични принципа
Автор: hamlet6op Категория: Технологии   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 1. Принцип на разумността. Той гласи: Всичко е Ум и Разум. Всичко в света е разумно.
2. Принцип на съответствието: Той може да се изясни 
така: Между всички неща има подобие, съответствие. Херметичната философия изразява това със следните думи: Каквото има горе, има го и долу. Например има съответствие между идея, тон, форма, движение, цвят, число. Има съответствие между химичните елементи и краски. Явления, съответни на раждането и смъртта срещаме в разните области на живота.
3. Принцип на трептенията или движенията. Този 
Принцип гласи: Всичко е в движение, всичко се движи, всичко трепти. Нищо не е в покой. Фактите на съвременната наука потвърждават това. Трептенията на материята, на енергията, на ума и даже на Духа се различават според бързината си. Трептенията стават по-бързи от материята към Духа. Има безброй видове и степени на трептенията според бързината им.
4. Принцип на полярността - двойнственост. Всичко 
в природата е двойнствено, поляризирано. Двойнствеността е основният закон на Всемира. Например имаме Мъжки и Женски принцип, положително и отрицателно електричество. Полюси има и земята, и човешкият организъм, и растенията, и яйцата, и кристалите, и магнита, и пр.
5. Принцип на ритъма. Друг основен и всеобщ Закон 
в Природата е ритмусът или периодичността. Всичко в Природата е ритмично, периодично. Например има ритъм в трептенията на светлината, на годишните времена, на дните и нощите, в раждането и смъртта, в прилива и отлива. После има ритъм в земните движения. Земната ос прави малки колебания, които образуват цял кръг около полюса за около двадесет и пет хиляди години. После има ритъм или периодичност в идването на кометите, ритъм в човешкия живот, ритъм в историческите процеси и пр.
6. Принцип на причина и последствие. Всичко в света 
има разумна причина. Няма нищо случайно. Някой път виждаме, че известна причина е неразумна, но зад нея има една разумна причина. Първичната Причина в света е Бог.
7. Принцип на единството или сродството. Всички 
неща в Природата са сродни, родствени, защото в осно вата им лежи Единството. Например, химичните елементи са наглед много различни едни от други, но в основата им лежат електроните, които са кондензиран етер. Всички елементи не са нищо друго, освен различни комбинации на електроните. При по-близките неща сродството се вижда  явно, а при по-далечните то лежи по-дълбоко. 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hamlet6op
Категория: Забавление
Прочетен: 191619
Постинги: 84
Коментари: 123
Гласове: 327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930