Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2022 15:45 - Струнна теория
Автор: hamlet6op Категория: Забавление   
Прочетен: 1571 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.07.2022 13:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Наивна струнна теория            Според съвременните представи елементарните частици са енергийни едномерни трептящи структури подобно на струни с планкови размери, тоест 1.616255(18)Ч10−35 м. Тук ключова дума е енергийни, а не материални. При тези размери материята е илюзия. 

 Струните трептят в една плоскост , но тази плоскост може да се посуква в едната или другата посока.   Това трептене на струна може да се представи нагледно като хартиена лента с ширина колкото е амплитудата и дължина, дължината на страната. Дебелината на струната се онагледява с дебелината на хартиената лента и се приема за пренебрежимо малка или нула. 

       Дължината на струната може да се получи като умножи Пи по Де врху две по Ен. Където Пи е Лудолфовото число, Де е дължината на полупериода на трептене, а Ен е техния брой. Минималната дължина е един полупериод, тоест една вълна или едно отклонение от правата линия.

      Права линия или струна без движение и трептене не съществува. Правата линия е само проекция перпендикулярна на равнината на трептене. Тъй тази проекция на струната е два пъти дължината на струната делено на Пи. Двойката идва от формата на вълнобразната струна. Сруната се завърта последователно на 180 градуса в едната и другата посока. 

    Съгласно струнните теории струната може да трепти в 11 измерения без да се знае ни най-малко какво представляват измеренията по - големи от третото. До сега няма реално потвърждение за тяхното съществуване. Предположения за тяхното съществуване са в основата на математически модели за трептене на различни елементарни частици.

       Извод за другите измерения може да се направи като се открие закономерност в първите три измерения. Съществуват обвивки и вътрешни същности. Където обвивката е едно измерение по низка от вътрешната част. Примери: 

Окръжност-кръг и сфера кълбо. Вътрешната част е в резултат на последователите натрупване на обвивки започвайки от един център или точка. 

  A=C. D/2i

       Това е количествената зависимост между вътрешността A  и обвивката C. D е общия диаметър, а i е размерността на вътрешната част, за кръгът е 2 за кълбото е 3. 

       Ако заместим:

-За кръгът и окръжността се получава Pi. R. R=(Pi.D) .D/2.2 

-За кълбото и сферата се получава PI.R. R. R.4/3=(Pi.D.D) .D/2.3

 Където R=D/2

       Формула за обвивките C=Pi. D на степен  i. Където i e размерността на конкретната обвивка. Тя е с единица по малко от вътрешната част. Това означава окръжността няма площ, а само дължина и сферата няма обем, а само площ. 

     За първо измерение големината на обвивката е равна на Pi. Вътрешната част съгласно изведената по горе формула е равна Pi. D/2 и представлява вълнообразна линия. Външната част или обвивката са двете крайни полупериода с големини Pi/2, общо прави Pi. Погледнато в равнина перпендикулярна на равнината на трептене вътрешната част е равна на D, а обвивката са две точки. Това са двете представи за първо измерение в зависимост от гледната точка. 

     Обвивките нямат особени точки в тяхното си измерение. Всички нейни точки са равноправни и не различими една от друга. С това свойство може да се обясни квантовата свързаност на разстояние на две квантови частици. Те просто са част от една обща обвивка. 

    В по горното измерение на вътрешната част всички точки от обвивката са неопределени и особени. За това в тези измерения обвивките нямат количествено значение. 

      Съвременните представи за по големите измерения не вземат под внимание, че обвивките създават вътрешната част чрез последователното им натрупване. Също така обвивките са равноотдалечени  точки спрямо един център. Числото  Pi е символ на точка или нулево измерение от което се изграждат всички измерения. 

     Виждал съм други представи за количествено изразяване на измеренията, но са много по сложни. Мисля че малкото по размери е просто и постепенно с размерите се усложнява. Елементарните частици са проявление на по сложна структура на пространството. Частиците са флуктуация на време пространството. 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Квантовите физици
27.07.2022 17:39
Квантовите физици са между най-задълбочените мозъци, но, невероятно, често смесват физическата реалност с някой МАТЕМАТИЧЕСКИ модел. А всеки такъв модел, даже тия които имат доказана тълкувателна и предсказателка мощ, НЕ Е идентичен на реалността. Той е само поредната стъпка към ПРИБЛИЖАВАНЕ към реалността.
цитирай
2. hamlet6op - Квантовите физици са между най-...
30.07.2022 22:29
krumbelosvet написа:
Квантовите физици са между най-задълбочените мозъци, но, невероятно, често смесват физическата реалност с някой МАТЕМАТИЧЕСКИ модел. А всеки такъв модел, даже тия които имат доказана тълкувателна и предсказателка мощ, НЕ Е идентичен на реалността. Той е само поредната стъпка към ПРИБЛИЖАВАНЕ към реалността.


Мисля че физици и математици неправилно тълкуват нула и безкрайност. Трябва да се отчита винаги позиция на наблюдателя в съответната система. Когато наблюдателя е част от системата, всичко означава универсалното множество което е безкрайност и е неопределено количество. При наблюдател извън наблюдаваната системата безкрайността става определена и крайна. Празното множество е нула и е винаги част от всяко множество. То е външна граница и свойство различно от другите свойства от вън.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hamlet6op
Категория: Забавление
Прочетен: 188867
Постинги: 83
Коментари: 120
Гласове: 323
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031