Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2012 12:42 - Да ли сме свободени, без да имаме власт или контрол?
Автор: hamlet6op Категория: Забавление   
Прочетен: 3264 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2013 10:31


За властта и контрола

            Какво е властта, добро или лошо нещо? Властта не е ли тотален контрол, а контрола  дозирана власт? Какво искат всички хора? Ще кажете пари и ще направите грешка защото верния отговор е власт тоест тотален контрол върху живота си и живота на другите . Какво ще правите ако имате милиони  и то в зелено. Ще си купите … тоест контрол върху това което използвате в живота си. Ще пътувате с парите си за да видите различни хора и места. Това е контрол къде да бъдете  и с кого. Ще ги инвестирате в … също е контрол. Но контрола е дозирана власт. Значи всички искаме власт . Колкото повече толкова по добре, ако е тотална най-добре. Но от това че всички искат тотален контрол върху живота си идват проблемите.

Всички ние се опитваме да конт­ролираме живота си далеч повече, отколкото предполагаме. За съжаление голяма част от този контрол е напълно неефекти­вен.

Кога започва контрола? Наблюдавайки бебета ще разберем, че плачът е форма на контрол върху родителите . Друга форма на контрол е да контролираме тялото си. Това означава че контрола започва при раждането ни.

Запитваме ли сте кога ни е добре? Отговора е когато имаме контрол. В такъв момент дори контрола да липсва остава непоколебимото усещане, че може да го възстановим, когато пожелаем.

Какъв е смисъла на живота и защо см се родили на тази земя? Този въпрос си задавах като ученик. Дори веднъж го зададох пред класния. Видях лек присмех в очите, но беше тактичен да не ми отговори. Повече не съм го казвал на глас. Отговора е упражняване на власт(контрол) върху всичко което можем.Защо?

Защото искаме да се чувстваме добре и да са ни задоволени всички потребности. Потребностите изискват власт. Но властта изисква знания и интелект, който да ги използва рационално и последователно.

Любителите на екстремното шофиране и екстремните спортове. Какво практикуват? Отговора е контрол, или усещането че властващ над нещо или някой .

Защо пият алкохол хората – контролират настроението си. Наркотиците – също. Цигарите, контролират за момент тревожността(даваме си моментна почивка).

Реалния свят е компютърната игра на господ бог (или както го нарича Джон Кехоу “Великата мистерия”). Вадим Зеланд го нарича сънят на бога.

От всичко което съм прочел останах с убеждението, че господ е на всякъде и във всичко живо и не живо. Щом е така той е в гениалните хора и в престъпниците в живата и не жива материя. Ако и това е вярно следва че няма добро и лошо, няма рай и ад. Всичко е относително и зависи от гледната точка. Какво божествено е заложено в престъпниците, алкохолиците, наркоманите, клошарите, тираните и така на татък? Желанието да контролират, какво точно всеки може да си отговори, това е божествената заложба.Тук отново е думата Контрол.

Сега  се сещам че думата контрол върви с кибернетика. Значи реалния свят е супер кибернетична система, казано по друг начин само-регулираща система. Няма случайни неща. Всичко си има причина и всичко е следствие на предходни събития.

Ако господ е на всякъде и във всичко значи трябва да обичаме всичко което ни заобикаля. Не трябва да мразим никого. По този начин обичаме  господ.  

Господ е създал реалния света, както някой  велик програмист  би създал супер компютърна програма ( филма матрицата). Житейския опит обикновено показва че подобните неща имат подобни свойства. Всички тези представи  са си представи  и нищо повече. Вместо господ от сега нататък е добре да използвам названието  ВЕЛИКИЯ ПРОГРАМИСТ.

Задавам си въпроси и търся отговори.

Какво правим всеки един момент от живота си? Какво ни мотивира да постъпваме по един или друг начин? Защо обичаме или мразим. Защо едно ни харесва а друго не. Кога сме ядосани и ако искаме да не сме, как да го избегнем. И дали може въобще.

Връщам се към кибернетиката.

Елементи на моментната ни реакция.

-сигнал

-оценка

-избор

-контрол

Сетивата който имаме ни получават сигнал. От натрупания житейски опит,            ние сме си създали ценностна система. Оценяваме този сигнал и избираме решение за реакция ( контрол).

Защо сме на този свят? Защото го искаме и сме го искали още преди да сме се родили. Какво всички искаме? - Да се чувстваме добре. Колко пъти на ден си го пожелаваме? Добро утро, Добър ден, здравей, жив и здрав бъди … . Всичките ни планове се свеждат до това . Продължаваме с въпросите.

Кога се чувствуваме добре? Какво трябва да направим за да се чувстваме добре? Това са въпросите които си задаваме много пъти на ден и намираме добри решения. Различните отговори на тези въпроси създават нашата ценностна система. Разбира се има и моменти и когато не се чувствуваме добре. Тогава търсим  решение за да възстановим комфорта, за да ни има на този свят. Правим сложни планове. Може да чакаме с години понякога и цял живот.

Да се чувствуваме добре . Това е смисъла на живота. Това е нашета мисия. Това е божията повелия.

Как отстраняваме ежедневните неудобства. Лесно. Контролираме тялото и сетивата си. Гладни ли сме? Ядем. Жадни ли сме? Пием. Ако сме изморени. Спим. Контролираме какво гледаме, слушаме. Контролираме движенията си, когато работим, спортуваме или шофираме. Контролираме думите си в зависимост от ефекта, който се стремим да получим.

Извода какъв е. Дори не е нужно да ви го казвам. Всеки го прилага. Но колко ще  отговорят правилно?

 Пряк контрол- житейския опит ни е научил че това е най- добрия начин да постигнем желания комфорт, временен и дълготраен. Защо ни е чудно че има престъпници, пияници, диктатори и … така нататък. Това е техния начин на контрол (живот), да се чувствуват добре.

Контрола добър ли или лош?

Категорично добър. Това е живот.

Само ние ли използваме контрола? Разбира се не. Всичко  което присъства в това което наричаме реален свят извършва контрол. Контрола е начин на съществуване. Материята контролира пространството което заема. Всяка частица от света е частица от бога.

Кога се чувстваме велики? Отговора е:- когато контролираме (нещо или някой) нещо на което сме сложили етикет Велико. Махнем ли етикета става сиво ежедневие.

Може ли властта(тоталния контрол) да бъде добра особено когато е деспотична? Как да отговоря? Хищниците добри ли са? Ние не сме ли хищници? Да пасем трева? Но тревата е божие творение и трябва ли ние да  решаваме до кога да расте?

Някои ни призовават да станем по духовни. А защо нещо започвам да се ядосвам. Какво е духовност? Контрол насочен на вътре  към собственото аз. Да заменя външния контрол с вътрешен? Кой ще поеме освободеното място. Има смисъл от повече вътрешен самоконтрол  само  ако дава повече външен контрол (повече щастие)

Какво е творчеството? Духовност. Създаване на нещо което се оценява  положително  и е непостижимо за мнозинството. Чувстваш се   великолепно. Ако не постигаш добри резултати? Минаваш на външен контрол по собствен избор. Ако ти се отдава също се чувстваш великолепно.

Кога сме ядосани и крещим? Искаме веднага да възстановим контрола върху някого или нещо което е важно за нас. Ако другия не желае да отстъпи контрола става караница.

Защо занимаваме с привидно безсмислени дейности, дори когато ни е ясно и на нас това? Получават усещане за контрол.

Когато играем игра? Получаваме усещане за контрол  върху нещата с който играем или играчите,  тоест удоволствие.

Колкото по голяма е оценката на това което контролираме толкова  удоволствието е по голямо. Приключи ли контрола или падне оценката на това което контролираме,  изчесва удоволствието.

Защо гледаме филми. Това е вид игра при която се пренасяме мислено в мястото на действие извършваме преценка на героите и ситуациите: –Това е игра на  контрол.

Сънувах че намирам нещо което търся от седмица, а не зная къде съм го оставил. Намерих го за по малко от минута. (Убеждавам се че подсъзнанието може всичко). Кога се свързваме с подсъзнанието?:-Когато спим. Когато изключваме външния контрол и преставаме да даваме оценка:- добро, лошо. Когато се свързваме с главната програма управляваща този свят.

Обича ли ни господ. Думата господ е условна.  Нямам “видение” какво е, що е, но много ми харесва определението че има някаква природна сила която ни влияе. Как може да не ни обича като ние сме частица от господа, както всяка клетка от  тялото ни е частица от нас. Въпроса е, човечеството да не се превърнем в тумор върху земята. Ние сме слуги на господа във  всеки един момент, и извършваме неговата основна мисия, да сътворяваме действителност. Престане ме ли да контролираме тялото си, сетивата си?- Умираме. Рая е на земята, защото имаме всички съставки на Аза. Физическо тяло, меннтално, ефирно и така нататък .Имаме възможност да контролираме действителност, но до толкова до колкото сме в синхрон с природата и другите хора.

Кога сме ядосани? Отговора е:- когато се опитваме да контролираме някой или нещо важно за нас. Тогава псуваме, ругаем, чупим, хвърляме, манипулираме, сърдим. Не възстановим ли контрола се депресираме.  Депресията е страх от предприемане на действия водещи до отнемат и останалия контрол, който имаме. Естествено изгубили сме контрол върху нещо, или някой, няма ме идея как да го възстановим, и за това се чувстваме зле. Лечението е контрол върху нещо друго.

Как да не се ядосваме? Естествено като се откажем от контрола. Но тогава ние ще се отказваме от нашата същност, от нашата мисия, от бога. Трудна работа. Другия метод който прилагаме е като заместваме желания от нас контрол с друг който го можем, но той трябва да има сравнима стойност. Самоконтрола също е вариант, но дали го можем.

Искаме да се чувстваме добре. Значи да не се ядосваме, тоест да се откажем от неефективния контрол който прилагаме. Как да стане това,  като това е нашата същност. Да се свържем с господа , но къде е той? На всякъде и във всичко. Как да се свържем с него? Кой да ни е посредника? Достойни ли сме за това да получаваме отговор от господ бог? Да. Ние сме частица от него, затова трябва да се свържем(кънектнем) с нашата същност, подсъзнанието. Това става като изключим оценъчната система за момент. Махаме етикета “ВАЖНО” , който сме залепили на това което искаме, и готово. Но този етикет не е изчезнал. Трябва да го залепим върху нещо което можем да контролираме.  

Всъщност етикета много често го сменяме през деня, но в движение, без да изключваме ценностната система. Понякога етикета пада и се залепя върху някой или нещо и не можем да го отлепим . Системата ни за контрол блокира. Трябва да натиснем бутона за ре-старт на ценностната система и да изберем нужната опция.

Трябва да бъдем много внимателни кой се опитва да ни контролира и манипулира. Техниките се усъвършенстват от всички нас цял живот. Който притежава по съвършени техника и умение за контрол е по успешен в живота. Разбира се не-можем да се откажем от контрола, защото ще се изключим от материалния свят.

Какво са парите? Количествено мерило за ценност. Удобно средство за контрол и размяна на контрол. Можем ли без пари? Разбира се че може. По време на Живков парите почти бяха заменени с друго средство за размяна на контрол:- “услуга за услуга”.  

Ежедневно разменяме един вид контрол за друг. Такава размяна е най- характерна в семейните и приятелските, отношения. Позволяваме бебето да контролира свободното ни време, съня, спокойствието, парите който имаме. В замяна получаваме осъществени мечти за бъдещето му. От напълно безпомощно създание благодарение на нашите усилия и постоянен контрол се появява пълноценен индивид, наше творение. Това е висша степен на контрол и творчество. В България този контрол често продължава повече от колкото е необходимо.

Не всичко е контрол. По какъв начин мислим и как контролираме вниманието си? Контрола ни изморява и затова в края на деня го изключваме временно, но не напълно. Влизаме в режим стенбай (режим на готовност). Остават да работят много самостоятелни програмки да работят, подържащи жизнените функции на организма ни. Често сами си създаваме такива самостоятелни програмки. Наричаме ги навик, стереотип, ритуал,  В. Зеланд ги нарича махала. При стереотипа  намаляваме умората от контрола като сменяваме  етикета “важно”, на това което правим с етикета “познато”. Особена черта на стереотипа, че той се включва автоматично. Затова е толкоз трудно да изкореним вредните навици. Пример за автоматичното включване на стереотипа е когато не помним дали сме изключили печката или заключили вратата. Дори се случва преди секунди да сме го направили и забравили. Това означава, че сме изключили важност. Спим  на яве.

Какво ни дава стереотипа? Възможност да пренасочим вниманието и контрола към нещо важно или да си отпочинем. Да усетим уюта, че света около нас е познат и го контролираме.

Можем ли да правим(да контролираме) няколко неща едновременно Тук отговора е не, въпреки че ни се струва че го правим. Ние просто превключваме нашето внимание(контрол) от едно нещо върху друго. Всеки един момент нашето внимание(контрол) е насочено към едно нещо, в една посока другото е оставено на помощните програми, на стереотипа. Нашето внимание и контрол създават собствената ни действителност и жизнено пространство. Да създаваме действителност. Творим действителност. Сътворяваме света заедно с бога. Ние сами изграждаме живота си, но ние не сме богове. Ние сме частица от бога. Всичко около нас е бог и ние не трябва да се възгордяваме. Да мислим че можем всичко. Трябва да бъдем в хармония с бога тоест с всичко около нас,с природата, с семейството, с останалите хора, с животните, с растенията.

Обществото в което живеем ни дава много възможности да упражняваме контрол. Трябва да разберем че този контрол не е подарък, а размяна на един контрол за друг. Получаваме някакъв контрол, в замяна на друг който ни се отнема. Пиша отнема защото никой не ни пита. Получаваме възможности, но носим отговорности. Особено място заема последно време компютрите, телефоните, телевизията и интернет. Това са средствата за информация и дезинформация. Те са основни средства за въздействие и контрол. Въздейства се върху ценностната ни система. Защото  тя е запаметена информация и убеждения и опит за това кое добро или лошо за нас.

 Достъпа до информация променя радикално и много бързо познатия ни свят. Стига се до там че някои се самозабравят и се мислят едва ли не за богове. Могат да проверят колко са велики  като поживеят сред природата сами един единствен ден без да ползват продуктите на човешкото общество, това означава и без дрехи. 

 

Евангелие на Тома-Исус каза: „Нека онзи, който търси, не спира, докато не открие. А когато открие, ще се смути. Смути ли се, ще се почуди и ще добие власт над всичко.

- Познанието, мъдростта е сила, която властва над всичко. Целта е мъдрост, власт над всичко.

В това евангелие написаното има двойствен смисъл. Единия смисъл е житейски а другия вселенски. Мисля че всеки който търси духовна опора трябва да прочете тези 3 страници и да направи своя коментар. Аз направих своя.





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. pvdaskalov - ***
12.02.2013 22:45
"Какъв е смисълът на живота и защо сме се родили на тази земя?
........
Отговорът е: упражняване на власт (контрол) върху всичко, което можем. Защо?"

Мисля, че не е очарователно качество, но за съжаление го притежавам...
И въпреки това - по природа съм деликатен, докато ми свърши търпението...
цитирай
2. hamlet6op - отговор на pvdaskalov 1. - наира се в името на постинга.
13.02.2013 14:47
Властта е мъжкото начало.
Контрола е женското начало.
Свободата е подарена власт и контрол на детето(божеството).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hamlet6op
Категория: Забавление
Прочетен: 188931
Постинги: 83
Коментари: 120
Гласове: 323
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031